2013. szeptember 25., szerda

A kiadókról









Magyarországon nagyon nehéz ingyenes kiadót találni. Ha sikerül is..hm..mit mondjak? Megvan a hátulütője..
Örüljünk, hogy pénz nélkül kiadja valaki a könyvünket, az írásainkat!- mondják néhányan és a belső hangom.
Igen ám...két éve foglalkozok komolyabban az írással, két kiadónál publikáltam az eddigieket. 
Az első: korlátoz, hogy egy év alatt csak kettőt jelentethetek meg, de nem kér képszerkesztéseket, borító szerkesztést, és viszonylag könnyű a  formázás. Az első regénynél egy ingyen példányt küld, de olyan magas áron rakja ki a könyveket, hogy alig veszik..és a jutalék, amely utána járna, soha nem ér ide...
A másik: nem korlátoz a darabszámmal, nem ad ingyen példányt, semmit nem ad...ígér jutalékot, amit csak 20000ft- felett utal..de ebből is vannak hátra maradó összegek különböző címeken. Ha valaki nem fut be, akkor soha nem kapja meg a jutalékát, mert a mai világban, nézzünk magunkba, ki vesz könyvet?
Viszont ez a kiadó borzasztóan nehéz formázási követelményeket támaszt(amit) az amatőrök nem tudnak megcsinálni, így felajánlja, hogy bizonyos pénzösszegért leformázza, 6000ft- körüli összegért.
Nos..nem elég, hogy megírjuk a regényt, verses kötetet..stb, formázzuk is le, írjunk reklámszöveget, tartalom szöveget, szerkesszük meg a borítókat , véletlen ne keressünk rá mi magunk piacot? Vagyis csináljunk meg mindent, a minden négyzetét a semmiért..kérdezem én: érdemes írni akkor?
Azt hiszem itt az idő, keressek egy harmadik kiadót...talán az a kettő keveréke lesz..talán...és jobb feltételeket biztosít. Vagy..abba kell hagyni az írást!! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése