2013. augusztus 29., csütörtök

A gondolat vagy az érzés?







Vajon melyiknek van nagyobb hatalma felettünk? Vagy egyenlő felosztásban léteznek bennünk? Vacsorakészítés közben bevillant agyamba a gondolat: vajon az érzelem a gondolat által alakul ki bennünk? Már régen voltak lét- boncolgató témáim. Lefoglaltak a mindennapok, az írás, a változás, a nyaralás, majd a nyár szökése, és nem érdekeltek a mélyszántó gondolatok. A lélekpár- kérdést is száműztem egy időre. Tegnap este Osho mosolygós képét láttam magamban lehunyt szemeim mögött a teljes csendben. Mosolygott, s csak ennyit mondott:"Hagyd...türelem...csak, hagyd, hogy legyen"
Többnyire hagyom. Nem gondolkozok, nehezen alszok el, és nincsenek álmaim sem.
Visszatérve a kérdésre: Gondolat vagy érzés, tudat vagy lélek? Vagy mindkettő együtt? Először érzek valamit..melegséget, bizsergést, görcsöket a gyomromban, gyorsabb szívverést, de ezeket valakinek, valaminek ki kellett váltania. Az érzés mindig kötődik valamihez? Csak úgy önmagában nem létezhet? A szeretet- érzés például? A szeretet is irányul valakire, valamire. Talán a boldogság csak az, amely csak úgy van, belőlünk fakad?
Nem hiszem, mert a boldogság is valaminek a hatására alakul ki bennünk. Boldog vagyok, mert élek, mert szeretek, mert adok..stb. Ezek a tevékenységek mind összefüggenek a szeretettel. Akkor? Csak létezik az érzés önállóan gondolatok nélkül? Vagyis, kinek nagyobb a hatalma? A léleknek. Csak Ő nem harcol, mert szeret. Elfogad, befogad, feltétel nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése