2013. január 6., vasárnap

A Mandala




Kb.egy hónapja találtam rá a Mandala üzenetére: Csak hagyd, hogy legyen...ne akard, ne sürgesd, ne követelj..csak, hagyd , hogy legyen...
Azóta gyakran a fülemben cseng és türelemre int. Ha valami nem úgy alakul, és nem akkor amikor én akarom, olyankor feszültebb vagyok- ezt észre vettem magamon. Nos, azt hittem, jól ismerem magam, de ezek szerint még sem olyan jól. Az élet produkál olykor váratlan helyzeteket, és meglepődök magamon, a dühkitöréseimen, itt. Mert a való életben eddig nem hogy tányért vagy poharat, e még egy aprócska golyóstollat sem vágtam eddig földhöz. Kiabálni akkor szoktam, ha a gyermekek kiidegelnek..főleg a lányom. De nem ordítok. Ezért higgadt embernek ismertem magam..

Nézzük, mi is az a Mandaala..



Her Majesty Crown  Princess Margareta by White Red Flower (In&Out)    Day 91 - Rose by lsgyarmati - infonaplo.blogspot.com    Kövirózsa by szabo.tamas    Dahlia by photophob
Barlangrajzokon, 7-8000éves mezopotámiai mintákban, inka, maja, buddhista, kelta, arab művészetekben, a templomépítészetben mindig megtalálható.
 Mandala by cbicalho        Sand Mandala from the Free Tibet Day by spikeheap
 
                     Sand Mandala Day 2-6 by getthebubbles       
Cathedral of St. John the Divine by cm120.
 water mandala by courtneyisapirate
 
Uppsala cathedral by osteras.

A vallási és a spirituális hagyományok régóta használják ezeket a mintákat a tudat tágítására, gyógyításra. A buddhista kultúrában jutott a legnagyobb szerephez a nem túl régi történelemben. A mandala nem mindig kör alakú, de mindig a külső és belső világmindenség sűrített mása. A szabályos, ritmikusan ismétlődő minták képesek az élőlények energia rendszerét befolyásolni, megfelelő hullámhosszra állítani, és az agyféltekék között harmonikus összeköttetést teremteni. Ezáltal nyugtat, regenerál, beindítja szervezet öngyógyító képességét. Növeli az agy kapacitását, segíti az összefüggések megértését, a tanulást, képességek kifejlesztésére is kiválóan alkalmas. A mandalák megemelik az ember energiaszintjét. Minden egyes mandala színeket, fényeket sugároz.
Biológiailag is bizonyított, hogy a fény közreműködésével folyik az élő szervezetekben a biofizikai és a biokémiai folyamatok zöme. A fény meghatározó tulajdonságokkal rendelkező elektromágneses hullám. Az élőlények ezekre nagyon érzékenyek. A szemünkön keresztül a retinában lévő sejtek az elektromágneses hullámokat ingerületekké alakítják át, ennek alapján az agy képet alkot. Ez alapján látunk. A bőrünkkel is érzékelünk, és fotokémiai folyamatok indulnak be. A fény gyógyító energiáját a szervezet továbbítja a megfelelő irányokba. Az enzimek energiaérzékenyek, de nem egyformán. A kapott ingerek alapján működnek jobban, vagy kevésbé. Ez azt is jelenti, hogy működésük fénnyel, színekkel befolyásolhatók. Ez az alapja a mandalák gyógyító, energetizáló erejének.

Legfontosabb célja a mandala alkalmazásának, hogy a meditálót bevezesse egy tökéletes kozmoszba, ahol a külső elemek és a belső tudatszintek között harmónia uralkodik. Tehát valójában a mandala egy tudatos fejlődési folyamat térképe, mondhatnánk ”lélekvezetője”. A cél, elfoglalni a mandala megszentelt, mágikus körének közepét, a mozdulatlan mozgató helyét. Ekkor a megnyilvánulások visszaolvadnak eredeti egységükbe, felismerszik a mikro- és makrokozmosz azonossága. Három minőség emelkedik ki ezek közül: a szeretetteljes együttérzés, a bölcsesség és az erő. Ennek a legmagasabb tudatállapotnak az elnyeréséhez a gyakorlónak be kell hatolnia a mandalába. A tradicionális mandala koncentrikus, szimmetrikus kör alakú kép. A mandalában a kör jelképezi a szellemiséget, a négyzet az anyagi világot, a színek pedig érzelmeket társítanak ezekhez a formákhoz.


A MANDALA SZÍNEINEK A JELENTÉSE:

- Fehér: megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom.
- Fekete: titok, megérzés, belátás, újjászületés.
- Szürke: lelki gyógyulás, szelídség, szeretet, hűség.
- Sárga: barátságosság, fogékonyság, természet, intelligencia.
- Kék: elégedettség, ellazulás, harmónia.
- Tűzpiros: rettenthetetlenség, hatalom, változás, szerelem.
- Bíbor: emberszeretet, idealizmus, bölcsesség.
- Rózsaszín: érzékenység, a "belső" gyógyulása, egyetemes gyógyulás.
- Narancs: önkontroll, vitalitás, becsvágy, megérzés.
- Zöld: növekedés, bizalom, kapcsolat, gyógyulás, nyugalom.
- Barna: földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez.
- Ezüst: érzékfölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelmek, jólét.

 







A mandala (szanszkrit: मण्डल, maṇḍala) a kozmosz illetve különféle istenek hindu vagy buddhista vallási ábrázolása. Elkészítési folyamata maga is egyfajta meditatív szertartás.

A szó eredete

A szó, az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkritból származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. Más vélemény szerint jelentése az elmével is kapcsolatban áll (manas a. m. „elme”). Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. A jógik elmélyedést segítő különféle eszközöket használnak, melyekre támaszkodva szilárdan tarthatják tudatukat meditációjuk tárgyán. Ezek a test- és kéztartások, azaz mudra, a hangok, ami nem más mint a mantra, a kézbe vehető tárgyak, tehát a vadzsra és a málá, illetőleg az istenségek különféle képi ábrázolásai, azaz a mandala.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése