2012. október 30., kedd

Tamás bátyja kunyhója




Reggel ébredés, pontosabban a kapubecsukás után vannak a legfrissebb gondolataim. Ma sem bírtam visszaaludni, pedig egy órát lehetett volna még. Amint feküdtem ágyamban ez ugrott be: Tamás bátyja kunyhója. Jó ,jó, de mi van vele? - pörgött tovább az agyam.
És szép lassan kezdett kibontakozni egy csodálatos történet a néger rabszolgákról. Már csak halványan emlékszem rá. Lehettem talán 15-16 éves amikor olvastam? De arra emlékszem, ahogy folynak könnyeim az arcomon a történet olvasása közben.
Talán azért bukkant elő, mert tegnap Tükrömmel beszéltük az elolvasandó könyvek listáját. Van bőven!
A regény tartalma röviden:



A Tamás bátya kunyhója Harriet Beecher Stowe amerikai írónő 1852-ben kiadott rabszolgaság-ellenes regénye, amely „úgy tartozik hozzá az Egyesült Államokhoz, mint Petőfi költészete Magyarországhoz.”Megjelenésekor mély hatást gyakorolt a feketék megítélésére és az Egyesült Államok-beli rabszolgaságra, olyannyira, hogy felerősítette az amerikai polgárháború kirobbanásához vezető szembenállást.
A Connecticutban született Stowe, a Hartford Female Academy prédikátora, az abolicionista mozgalom aktív tagja, a regényt Tamás bátya, a hosszas szenvedéseket átélt fekete rabszolga alakja köré építette fel. A szentimentális regény realista módon írja le a rabszolgaságot, és azt állítja, hogy a keresztény szeretet le tudja győzni még az olyan destruktív dolgokat is, mint az emberi lények rabszolgasorban tartása.
A Tamás bátya kunyhója a 19. század legkelendőbb regénye és – a Biblia után – második legnagyobb példányszámban eladott könyve volt.Általános vélemény szerint az 1850-es években táplálta az abolicionizmus ügyét.A kiadás utáni első évben csak az Egyesült Államokban 300 000 példányban adták el. A könyv hatása olyan hatalmas volt, hogy amikor Abraham Lincoln találkozott a szerzővel a polgárháború kezdetén, állítólag azt mondta, hogy „tehát ez a kis hölgy csinálta ezt a nagy háborút.”
A könyv és még inkább a hatása alatt keletkezett színdarabok hozzájárultak a feketékre vonatkozó sztereotípiák kialakulásához,amelyek közül számos a mai napig fennáll. Ezek közé tartozik a gyengéd mammy, a rosszcsont fekete gyermek és Tamás bátya, a kötelességtudó, hosszasan szenvedő, fehér gazdájához vagy úrnőjéhez hűséges szolga. Az utóbbi években a regényhez kapcsolódó negatív asszociációk elhomályosították a könyv érdemeit a rabszolgaság elleni harcban.

De talán nem is ezért ötlött agyamba éppen ez a regény. Hanem a hasonlóság miatt. Párhuzamosan azonnal megjelent egy élethelyzet. Itt a dogon is van egy Tamás bátyánk. Na nem azért, mert rabszolgákat tart, mondjuk átvitt értelemben nevezhetjük annak is a profiljait, önmaga alattvalóit, katonáit. Közöttük vannak nők is, hanem azért mert neki is ez a neve. És milyen engedelmesek, azt teszik, amit ő szeretne. De a virtuál élet is bebizonyítja, itt is győzhetnek, akik őszintén, szavakkal hangjukat hallatva közlekednek:-))
Ez a virtuális világ, a Hotdog a kunyhója. És innen járkál mindenhova, némán csak csendben, alattomosan nézelődve:DDD

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése