2012. november 20., kedd

Pólusváltás folytatás

Úgy néz ki..megmenekültünk. Bár én eddig sem féltem, annyira nem foglalkoztatott a téma. Úgy vagyok vele, jöjjön aminek jönnie kell. Majd ráérek akkor az adott pillanatban dönteni. Minden megoldódik magától- én ebben hiszek.


 

Plusz pólus:
A Föld mágneses mezejének drasztikus gyengülése illetve eltűnése a pólusváltás során nem jár végzetes következményekkel – állítják német fizikusok. Egy új modell szerint ugyanis a napszél megóvja bolygónkat a mágneses pólusváltás esetleges negatív hatásaitól. A szimulációról a brit New Scientist eheti száma számol be.


A Föld mágneses mezeje igen „hasznos” képződmény: távol tartja tőlünk a napszél, a napviharok káros sugárzását, a kozmikus sugárzást, valamint segíti a költöző madarakat a tájékozódásában, a bolygónk körül keringő műholdakat pedig a navigációban.









A mágneses pólusváltás során azonban a Föld védőpajzs nélkül maradhat. Az eddigi kutatások szerint a mágneses mező erőssége akár a normál érték 10 százaléka alá is csökkenhet a pólusváltáskor. A meggyengült mező elvileg átengedi a halálos sugarakat, aminek katasztrofális következményei lehetnek bolygónk légkörére, éghajlatára és természetesen a földi életre.

A müncheni egyetem és a berlini Max Planck Plazmafizikai Intézet kutatói szerint azonban felesleges világvége miatt pánikolni. A német fizikusok laboratóriumi körülmények között szimulálták, hogy pontosan mi is történik a mágneses mező erejének hirtelen csökkenése illetve eltűnése esetén.

Kísérletük szerint a napszél és a benne áramló részecskék a Föld segítségére sietnek. A napszél a Nap által kilövellt nagyenergiájú atomokból, ionokból áll. Normálisan ezek a részecskék a Föld mágnesességének engedve, kitérnek eredeti irányukból, és szétterülnek az erővonalak mentén.

A német kutatók szimulációja szerint a Föld mágneses mezőjének hiányában a napszélben áramló hidrogén és hélium atommagok "beburkolják", körbefogják a Földet, oly módon, hogy az ionoszférában kialakul egy, az eredeti mágneses mezővel hasonló erősségű mágneses mező.

A hír jókor érkezett, hiszen bolygónk egyre több jelét mutatja egy közeledő pólusváltásnak. A mágneses északi sark 1.100 kilométert vándorolt az elmúlt 200 évben, a Földet védő láthatatlan pajzs pedig az elmúlt 150 évben 10 százalékot veszített erejéből. Az utolsó pólusváltásra 780.000 évvel ezelőtt került sor. (national geographic)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése