2013. december 4., szerda

Vajon mi felnőttek várjuk a Mikulást?




Emlékszem kisgyermekként nagyon vártam. Bátyámmal(1,5 év van közöttünk) megmostuk a csizmáinkat szépen, és kiraktuk az ablakba. Reggelre tele volt mindenféle finomsággal. Akkor még divat volt diót, narancsot, almát rakni bele..az almának nem nagyon örültem,mert már akkor sem szerettem.
Reggel mikor felébredtünk, az volt az első reakciónk, hogy szaladtunk az ablakhoz. Jó volt gyermeknek lenni- gondok nélkül. Bár én mindig vártam, hogy felnőtt legyek...és azt hiszem én jobban érzem magam felnőttként.
Két gyermekem van(már elég nagyok) de minden évben ugyanúgy kapnak Mikulás csomagot..sőt, a lányom barátja is. És mi a felnőtteknek is szoktunk adni, nekik közösen...így a télapó is költséges ünnep nekünk..de adni annyira jó érzés. Az idén is 8 télapó csomagot készítettem...és tele minden minőségi csokikkal..ha adunk, adjunk normális dolgokat.
Honnan is ered a Mikulás elnevezés? 

Szent Miklós Közép – Keleten született 350 mérföldre Betlehemtől. A Szent Miklósról szóló legendák nagyrészt egymásba mosódnak, de bizonyosan tudható, hogy a IV-ik században élt, Myra (mai Törökország területén) bíborosa volt és a XVI-ik században avatták szentté.
Nem kevesebb mint 21 csoda kötődik nevéhez és a történetek szerint pártfogásába leginkább a bírók, bűnözők, tolvajok, szegények, tengerészek, utasok, menyasszonyok szegény gyermekek és iskolások tartoztak.
Miklós, szüleinek halála után elhatározta, hogy örökölt vagyonát a rászorulók megsegítésére fogja felhasználni.
A századok során rengeteg legenda jelent meg Szent Miklós jótetteiről. Mindezen történetek segítettek megérteni csodálatos karakterét és azt, hogy miért tekintették őt a szegények megsegítőjének.
Az egyik legismertebb legenda három szegény lányhoz kötődik, akik nem tudtak megházasodni siralmas anyagi hátterük miatt. Az elmondások szerint mikor elérkezett a házasodás ideje a legnagyobbik lány számára Szent Miklós egy arannyal teli zsákocskát eresztett le a kéményen keresztül a szegények házába. Ugyanígy járt el a második lány esetében is. Mikor elérkezett a harmadik lány házasodási ideje is, a lányok apja egész éjjel őrt állt, hogy megtudja ki a titokzatos megsegítőjük. Azon az éjjel, a lányok apja megleste, ahogyan a bíboros éjnek idején ereszti le a zsákot a kéményen keresztül. Habár Szent Miklós megkérte az apát, hogy ne árulja el titkát, az apa nem tartotta be az ígéretet és az elkövetkezendőkben bárki ajándékban részesült Szent Miklósnak tett köszönetet érte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése