2013. március 7., csütörtök

Döbbenet










Tegnap érdekes dolog történt velem. Fáradtan itt ültem, próbáltam írni a regényemet. Kaptam egy meglepő levelet.Osho-ról szólt. Imádjátok csak , a mintaképetek utálta a nyomort és a szegényeket, elképesztő luxusban élt és a nemi szerve vezényelte. Hm..döbbentem meg, ezeket nem tudtam róla. Kértem a linket, mindezt hol találta. Első reakcióm az volt: Az apám? Ne ítélj! Nincs jogod ítélkezni mások felett!. Elolvastam. Mit mondjak? Az ő élete. A filozófiája érdekes, én magaménak érzem...na, nem mindennel értek egyet. De az az ő Igaz-a volt. Az én Igaz-am nem feltétlenül ugyanaz. Mondjuk az fájt, hogy utálta  a nyomort és a szegényeket. Ez szíven ütött...de én nem ítélek. Mindenkinek megvan a saját keresztje. Kinek könnyebb, kinek nehezebb. Cipelje azt!




Amerikában a vagina gurujának hívták. Ő volt a szabad szerelem guruja, akinek a hatalma és mérhetetlen gazdagsága csúcsán 93 Rolls-Royce állt a rendelkezésére, karjait gyémántokkal kirakott színarany karórák borították, s aki arra biztatta híveit, hogy a legvadabb nemi kicsapongások segítségével keressék a megvilágosodást. Pályafutása során hatalmas lexikális tudásanyagra tett szert, s bár a különböző filozófiai tanok taglalása során nem egyszer súlyos ellentmondásokba keveredett önmagával, előadásai mindig egyedülállóak voltak a maguk nemében. A szegénység spirituális értékeit nyíltan bírálta, gyűlölte és megvetette a nyomort – s életvitele, főleg a kései éveiben, igazán erre vallott. Több magánrepülőgépe volt, s lépéseit gépfegyveres kísérők biztosították. Rajneeshpuram néven egy hatalmas város felépítésébe kezdett az USA-ban, mely a felekezetének adott volna otthont. Vállalkozásai több mint 100 millió dollárt halmoztak fel, szavain királyi hercegek, művészek, zenészek és filmsztárok csüngtek. Szemben azzal, mikor hívei Indiában még a tisztaság narancsszínű leplét viselték, az Amerikai Egyesült Államokban az elkeseredett hatalmi harcoktól a zsarolásokig, mérgezésekig, gyilkossági kísérletekig, nemi betegségekig és a közösség széthullásáig mindenben része lehetett.
Az Amerikai Egyesült Államok elleni, eddigi egyetlen sikeres biológiai terrortámadást – amelyről elkövetéskor még nem is derült ki, hogy miről volt szó tulajdonképpen – Rajneesh hívei követték el 1984-ben. Szalmonellával (Salmonella Typhiuriummal) fertőztek meg egy tíz étteremből álló salátabár-hálózatot, aminek következtében több ezer ember betegedett meg.
Az ellene folyó négy év megfeszített rendőrségi nyomozás eredményeképpen Rajneesht 1985. október 26-án az USA-beli Charlotte-ban letartóztatták, amikor éppen menekülni próbált Amerikából. Pár órával később, Németországban letartóztatták Ma Anand Síla-t, a Rajneesh-szervezet elnökét is, gyilkossági kísérlet és gyilkosság céljából történő összeesküvés vádjával. Bhagwant 1985-ben Portlandban tíz évi felfüggesztett börtönbüntetésre és 400 000 dollár pénzbüntetésre ítélték embercsempészet és ál-házasságkötések, valamint további harmincféle, bizonyított bűncselekmény vádjával.
Bhagwant akkoriban már sokféle súlyos betegség gyötörte, többek között cukorbetegség, asztma, és sokféle allergia, valamint szélsőségesen hipochonder volt.
Számtalan tanítványa hagyta ott a mozgalmat, s Bhagwan, miután rádöbbent, hogy szépen felépített mesés gazdagságú birodalma összeomlóban van, a következő szavakkal fenyegette a távozókat: „Ha elhagytok, örökre kísérteni foglak benneteket, soha nem lesz tőlem békességetek”. 1985 végén végleg kitoloncolták az Egyesült Államokból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése