2012. március 14., szerda

Maci vs. Nintendo-mivel játsszon a gyerek?




Korunk alapvető kérdése a számítógép fontossága.Egyre több negatív vélemény kerül napvilágra a számítógép használatával kapcsolatban.
Szerintem a számítógép egy szükséges rossz dolog.Szükséges,mert sok ember munkáját megkönnyíti,gyorsítja,egy gép több ember munkáját végzi el.Gondoljunk csak bele,hogy régen az irodákban mennyi titkárnő volt,külön számlavezető,külön pénzügyes,értékesítési,gépírónő..stb.Most ezeknek  a személyeknek a munkáját egyetlen ember el tudja végezni egy számítógép segítségével.Millió adat tárolására,fényképek kinyomtatására,szórakozásra filmnézésre is alkalmas,csak hogy néhányat felsoroljak a sok közül.
Rossz viszont mert a gyermekek,sőt a felnőttek is függővé válhatnak.Ha elnézzük a mai gyerekeket,szinte a face-book-on és a különböző számítógépes játékokon kívűl:Metin,Yu.Gi.oh,Farcry-semmi nem érdekli őket.Számukra ez az élet,itt töltik el a szabadidejüket,szinte itt élik le az életüket.
Arról nem is beszélve,hogy ezek szinte majdnem mindegyik erőszakos,gyilkolós,agresszív játékok.Minél több embert megölsz,annál feljebb jutsz a listán,menőbb kardod lesz,oroszlánod,sárkányod....stb.És nem beszélve ezeknek a játékoknak a negatív hatásáról.A fiam többször kiabált álmában,verekedett,harcolt,és ugye megölték..
Én nem pártolom a számítógépes játékokat,de eltiltani sem lehet a gyerekeket tőlük.
Mert akkor olyan lenne,mint A Falu c.film,amelyben eltitkolják a  valós,kinti életet a falu közösségében lakók között.Vagy mint a strucc,amikor homokba dugja  a fejét.
Viszont a gép előtt eltölthető időt le lehet korlátozni,sőt,le is kell!2-3óra a gép előtt-bőven elég.
Kisgyermekeknek szerintem nem ajánlatos,mert saját környezetemben látom,mit vált ki a számítógép:agresszivitást,hisztit,függőséget.Csak hogy már az óvodában is vannak számítógépes foglalkozások,így nem tudjuk elkerülni,hogy a gyermek kiskorában megismerje a számítógépet.
Szerintem a hagyományos játékok,építőjátékok,legok,fajátékok,puzzle,társas játékok,mindenképpen előnyösebbek egy 3-6éves gyermek számára.Az építőjátékok fejlesztik a gyermek kézügyességét,türelemre intik,és logikát is igényelnek.
Ugyanez a számítógépes játékoknál  nem mondható el.Azok csak a gyermek szemét,és idegeit roncsolják.,ha egy kisgyerek több órán át ül a számítógép előtt,közelről nézi,pláne  a hagyományos képcsöves monitort,akkor hamar elromolhat a szeme.
6éves kor után én felváltva ajánlanám a hagyományos játékokat és a számítógépet.
1-2óránál többet semmiképpen ne üljön a gyermek a gép előtt,és játsszon hagyományos játékokkal is.Pl.malom,sakk,társas játékok,kártya,mert itt az ellenfél valós ,létező személy,nem a gép.
Legutoljára ne felejtsük el ,hogy a sok üléstől a gyermekek testtartása is romlik,görnyedt lesz a háta,és elmarad a megfelelő napi testmozgásuk is.
Összességében én nem támogatom a számítógépes játékok használatát.






Ez a bejegyzés a TeszVesz blogger versenyén indul: Jelentkezz Te is!



Ez a bejegyzés a TeszVesz blogger versenyén indul:


www.teszvesz.hu/bloggerverseny

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése